Het loopt altijd anders dan je verwacht.

VILLA BRANCA BARREIROS DOET HAAR VERHAAL.

Geschreven door Elly & Gerard Bos

Eigenaren van Villa Branca Barreiros in Noord Portugal.

https://villabrancabarreiros.com/


Op een lenteavond in 2018 zaten Elly en ik, Gerard, op de bank te kijken naar wéér zo’n razend interessant spelletjesprogramma op de televisie. Wij woonden destijds sinds enkele jaren in een prachtig appartement met groot terras in Hoorn. Ik werkte als zelfstandige in opdrachten van gemeenten, maar dat droogde op. Elly had een kleine strijkservice opgezet. Maar dit was het niet. Ik vroeg mijn vrouw daarom of dit de toekomst zou worden: iedere avond hangend voor de buis, in plaats van leuke dingen te doen. Wat zijn dan die leuke dingen? Uit ervaring van Elly als bed NO Breakfast gastvrouw in Den Haag, gedurende ruim achttien jaren, wisten wij beiden wat het moest gaan worden. Het roer moest om.

Het idee kwam niet uit de lucht. Eerder hadden we een locatie gezocht in Spanje en in Frankrijk, echter zonder succes. Geld bleek een belangrijk breekpunt. Dat leek nu niet het geval, door de overwaarde van ons appartement. De meest recente ervaringen in Portugal en de huizenprijzen maakten dat wij ons daar op zouden richten. Immers, Portugal? Lekker eten, mooie wijn, uitgestrekt en meerdere klimaten, strand, cultuur, golfbanen: o, ja, Portugees spreken was wel een dingetje.

Elly stortte zich op het World Wide web en kwam al snel met huizen. Duidelijk was dat we ons moesten focussen op één regio. Geen Algarve: te heet en te veel Engelsen. Geen Centraal Portugal: te droog en te ver van vliegvelden. Dus, het Noorden. Het Noorden is groen, wijn, niet uiterst toeristisch. Die focus ontstond in de verschillende malen dat wij daadwerkelijk Portugese huizen gingen bezichtigen. In totaal zagen we er wel vijftig.

En toen kwamen wij in contact met de verkopende partij van een groot huis in Vizela. Prachtig weer bij de bezichtigingen, het huis werd gepresenteerd als paleisje, alles werkte. We gingen nogmaals kijken met een bevriende architect die op het oog bevestigde wat er in de aankooppapieren stond. Op 8 november 2018, na een prachtig “Ik-vertrek-feestje” gingen wij met Mina de poes op weg. De verhuiswagen met 80 m3 goederen zou achter ons aankomen: hulp kregen we van een zus en neef. En bij aankomst scheen de zon. De goederen werden afgeleverd door het verhuisbedrijf. We dronken een glas op de goede toekomst. Wat kon er mis gaan?

Het begon te regenen. Electra viel uit. Dak lekte. Kachel stopte. Open haard had geen pijp naar buiten. De verkopers wilden niet bewegen. We hebben de koop afgelast en werden gesommeerd om binnen twee dagen te vertrekken. Het was de dag na Kerstmis: iedereen was vrij. Wij hadden nauwelijks een netwerk. Maar, omdat Elly inmiddels weer bijna fulltime op huizenjacht was geweest op het web, deelden wij onze zorg met een makelaar. Zij regelden alles binnen twee dagen: opslag, tijdelijke woonruimte en een verhuizer. Geweldig. We konden de opslag en de tijdelijke ruimte een maand gebruiken, dus er was haast geboden. Onder druk wordt gas vloeibaar: het onmogelijke gebeurde. In dezelfde regio vonden we begin januari een ander huis. Dat is gekocht en werd verbouwd. Daar hebben wij nu ons Bed & Breakfast.

Er was een grote verbouwing nodig om vijf kamers en suite te realiseren, een nieuwe trap, een badkamer voor onszelf en een nieuwe keuken. Portugezen zijn niet lui. Ze zijn niet snel. Het eerste seizoen, 2019, werd daardoor niet lang genoeg om onze andere plannen ook te realiseren. Gerard ging in de winter 2019 daarom naar Nederland om “een zwembad te verdienen”. In het voorjaar van 2020 is het gebouwd. Dit komend jaar werken we verder aan het realiseren van een heerlijke relaxtuin voor de gasten. We koken met enige regelmaat een Mesa de Casa [Portugese Table d’hôte] en stoken de barbecue op.

Onze gasten komen voor de natuur om daar passief of juist erg actief van te genieten. Anderen komen voor de geschiedenis en cultuur: er is veel te zien in de directe omgeving. Genieters van wijn [Vinho Verde] en eten hebben de weg naar onze Bed & Breakfast gelukkig ook gevonden. Het zijn ook juist die verschillende elementen die door UNESCO zijn aangewezen en opgenomen als werelderfgoed. In de momenten van rust geniet ieder van de geluiden van het platteland en het zwembad. U bent ook hartelijk welkom!

Gepubliceerd door Corrina

Wereldvrouw, Moeder van 2 dochters, Oma van 3 kleinkinderen, getrouwd en 60+. Mijn passies zijn reizen, creatief bezig zijn, puzzelen, golfen, Geocaching met Travelientje.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: