opstart en inrichting van een gastenverblijf

Via Wonen Werken Buitenland krijg ik regelmatig vragen over de opstart en inrichting van een gastenverblijf. Dat heeft me doen besluiten om enkele blogs hieraan te wijden met de stappen die wij als planning gebruikt hebben. Al deze stappen zullen we via onze gratis mailing delen.


De eerste 3 stappen zijn belangrijk. In deze fase besluit je Wat voor gastenverblijf ga je beginnen?, Waar ga je het gastenverblijf opstarten? en Wat heb je te besteden?

Wat is je doelgroep? | Waar ga je wonen? | Wat is je financiële situatie?

Ik zal hieronder als voorbeeld ons eigen B&B in Spanje nemen:

Wij zijn bewust in de Spaanse Pyreneeën een B&B begonnen, omdat onze doelgroep wandelaars en outdoor liefhebbers zijn. Vaak zijn dit ook mensen die van rust en natuur houden. Wat we ook belangrijk vinden is dat men zich gelijk welkom en thuis moest voelen door onze familiare omgang en dat men kan aanschuiven voor het avondeten.

Met dit in ons achterhoofd besloten we om:

  • Geen TV op de gastenkamers en in de salon neer te zetten.
  • Gratis gebruik van onze wandelklapper met beschrijving van de routes in het Nederlands.
  • Bij ontvangst altijd een drankje aan te bieden met een gezellige babbel op ons terras.
  • Gratis Wifi aan te bieden, zodat iedereen het nieuws en zijn favoriete programma´ s online via de laptop kan (terug)kijken.
  • Gratis koffie en thee tijdens hun verblijf. De rest van de drankjes nemen ze via de Honestybar.
  • Er vanuit gaande dat onze gasten de hele dag heerlijk buiten actief bezig zijn besloten we om lunchpakketten aan te bieden en de mogelijkheid om in de avond aan te schuiven voor het 3-gangen dagmenu inclusief wijn, en drankjes.. Dat betekend wel dat je de avonden ook bezig bent met je gasten. Wij eten ook gezellig met ze mee en vragen dan hoe de wandelroute was en wat ze de volgende dag willen gaan doen. Zo kan je alvast de wandelroute voor de volgende dag meegeven en uitleggen. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend. We ontbijten niet mee met onze gasten.

Niets is lekkerder dan na een dag wandelen terug te komen in de B&B en zittend op het terras te genieten van een biertje met wat tapas. Na het douchen aan te schuiven voor het eten om met de andere gasten de belevenissen van die dag met elkaar te delen. Genieten van een wijntje, want ze hoeven niet meer met de auto terug naar de B&B te rijden. Dit was een goede beslissing, want 90% van onze gasten maken daar ook gebruik van. Dus ook extra inkomsten.

Ons budget was krap, maar we wisten dat we door de verkoop van ons huis in Nederland wel heel veel konden realiseren. Uiteindelijk hebben we vlak voor de opening van onze B&B toch nog een kleine hypotheek afgesloten om de inrichting compleet te maken en een kleine buffer achter de hand te hebben voor het eerste jaar. De hypotheek was makkelijk te realiseren, omdat ons huis door de renovatie flink in waarde gestegen was.

De inrichting van de B&B hebben we licht en rustig gehouden. Dit past heel mooi bij het oude karakter van het huis en de omgeving.

Hieronder wat voor en na foto´s van ons huis

Doelgroep

Voordat je bepaalt waar je een gastenverblijf gaat opstarten bepaal je de doelgroep! Zijn dat strandliefhebbers dan ga je geen gastenverblijf beginnen in het binnenland. Dan zorg je dat je dicht bij de kust zit met een vliegveld in de buurt. Voor cultuurliefhebbers kan je het beste in of dichtbij een stad gaan zitten. Zijn er veel bezienswaardigheden in de regio, ga dan centraal in het midden zitten. Zo kunnen de gasten overal heen rijden vanaf 1 plek, waardoor ze meerdere dagen bij je zullen reserveren. Natuurlijk kan je Doelgroep ook een mix zijn. Denk aan strandliefhebbers die ook een dagje naar een museum of stad gaan.

Onze B&B ligt centraal tussen 3 natuurparken met hun skipistes en het wijngebied D.O. Somontano in. Gemiddeld verblijft men dan ook een hele week in ons huis. Bij ons komen ook gasten speciaal voor de wijnhuizen ( Bodega´s) en de 3 soorten gieren die hier rondvliegen.

Kijk ook zeker even of er al een gastenverblijf in de buurt zit en of die dezelfde comfort en kwaliteit aanbieden. Zo ja, Vraag je dan af of ze op die plek op nog een nieuwe B&B zitten te wachten. Onze B&B was ( nu niet meer ) in de regio de enigste met Nederlandse eigenaren. Wij hadden het rijk alleen om Nederlands-sprekende gasten daar naartoe te lokken.


Waar?

Ook belangrijk…..blijf je in Europa, dicht bij jouw familie of kies je ervoor om buiten Europa te gaan wonen. De taal kan ook een pluspunt zijn. Spreek je b.v. goed Frans, dan zijn Frankrijk of Zwitserland een handige optie. Wil je buiten de B&B om ook nog blijven werken? dan zal de regio waar je werk kan vinden ook een belangrijke factor zijn.

De keus is voor iedereen persoonlijk en daar zou ik heel goed over nadenken. Wijzelf kozen er bewust voor om in Europa, op het vastenland te blijven, zodat we, als het nodig is, met eigen auto naar onze dochters in Nederland kunnen rijden. Moet ik wel even vertellen dat we ook honden hebben, waardoor we niet zo snel met het vliegtuig gaan. De reden dat het Spanje is geworden …… het stabiele mooie weer, favoriete vakantiebestemming, de aardige mensen, we waren er al een paar keer op vakantie geweest en de gunstige prijzen.


Wat heb ik te besteden

Ook niet onbelangrijk ….. Wat is het financiële plaatje.

Wellicht is je droom nu gelijk over maar ……. Als je een gastenverblijf gaat beginnen is geld wel het belangrijkste wat er nodig is. Zonder voldoende geld begin je niets. Dat is voor kopen of iets pachten/huren hetzelfde. In beide gevallen heb je geld nodig. Heb je alleen geld om het huis op te knappen….doe het dan toch, want zodra het huis in waarde gestegen is zal de bank welwillender zijn om je daarna een hypotheek te verstrekken om de B&B te realiseren.

Voor een hypotheek of lening vraagt de bank altijd naar een businessplan!! In Spanje kan je deze gratis laten maken bij de kamer van koophandel. Voor andere landen weet ik het helaas niet, maar vraag dat na bij B&B eigenaren die al in die regio zitten. Zij hebben tenslotte alles al doorlopen. Doe dit niet via de mail, maar boek bij deze B&B ´je vakantie en ga dan persoonlijk met ze om de tafel zitten. Met een beetje geluk weten zij ook nog een B&B te koop of te huur.

Ook adviseer ik je om niet alles te gebruiken voor het huis, maar zet wat geld apart om de bijkomende kosten te betalen en het eerste jaar door te komen. Het eerste jaar kan qua reserveringen nog rustig zijn en er zijn altijd kosten waar je niet aan gedacht hebt.

Stap ook tijdens je zoektocht gerust een makelaarskantoor uit die regio binnen, of neem online contact op met betrouwbare makelaars om te vragen wat voor kosten er allemaal bij de Aankoop of Huur van een huis komt kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ik kan je wel adviseren wat wij hebben ervaren, maar elk land en elke provincie heeft vaak zijn eigen regels!!


Dit zijn de eerste drie stappen waar je mee begint. ( Nou niet de eerste 3, want de eerste stap was het besluit om een gastenverblijf te gaan beginnen ). Deze 3 stappen zijn wel nodig om te bepalen waar je uiteindelijk gaat Wonen & Werken.


Wonen Werken Buitenland

Deze 3 woorden beschrijven ons helemaal. We hebben gewerkt in Spanje, Oostenrijk en nu in België. Met onze ervaring helpen we graag anderen die ook de stap gaan maken in het Buitenland.

Gerrit en Corrina