Wat bedoelen ze met een Traspaso in Spanje

In Spanje is het heel gebruikelijk om gebouwen te leasen. Je doet een eenmalige betaling dat het volgende omvat; voorzieningen en inrichting als ook diensten indien het een bestaande onderneming is.( Goodwill ).

Daarbovenop betaal je aan de eigenaar de huur van de ruimte. Dit wordt vaak in overleg besproken.

Een lease in Spanje is tot nu toe gekend als een ‘traspaso’ (letterlijk een transfert, een lease dat wordt overgebracht van één persoon naar een andere. Niettemin weten niet veel mensen (inclusief de Spaanse huisbazen) dat deze wet veranderd is en dat een ‘traspaso’ niet langer een wettelijke waarde heeft. Zorg ervoor dat je wettelijke informatie verkrijgt over je leasing en dat er zoveel mogelijk details weergegeven worden in het contract, of je nu een ‘trapaso‘ of een ‘cesión‘ aangeboden krijgt.

De regels voor een ‘cesión‘ zijn minder streng dan voor een ‘trapaso’, wat betekent dat er meer vrijdom is voor de onderhandeling tussen de partijen – maar ook meer kans op misverstanden. Je advocaat zou moeten kijken of je niet simpelweg een huurovereenkomst wordt aangeboden dat zich voordoet als een lease. Dit zou betekenen dat je geen enkel recht hebt om de lease door te verkopen. Als je n.l. een wettelijke cesión hebt, mag je het ook doorverkopen, op voorwaarde dat je de huurbaas toelaat om te weigeren. Hij heeft ook recht op 10 tot 20% van de commissie op de verkoop.

Wanneer je een leasing aangaat, zorg er dan voor ( geef je advocaat opdracht om dat goed te controleren ) dat je weet of jij het recht heb om het te verkopen. Dit mag onnodig lijken, maar er zijn gevallen waarbij mensen panden verkochten die ze niet bezaten.

Naast het betalen van een overeengekomen bedrag voor de leasing moet je een maandelijkse rente ( huur ) betalen aan huurbaas voor het gebruikt.

Het contract moet duidelijk weergeven; hoelang de lease loopt. Deze leasetermijnen zijn normaal tussen 5 en 20 jaar. Het is aangeraden dat je advocaat onderhandelt voor de langst mogelijke termijn, omdat de huiseigenaar, gedurende het termijn van leasing, jouw huur kan verhogen in lijn met de inflatie (gepubliceerd door de Spaanse regering).

Wanneer een termijn vervalt kan je, in overleg, het contract automatisch vernieuwen. Dit geeft je huurbaas echter wel de mogelijkheid om de huur aanzienlijk te verhogen, soms tot 20 of zelfs tot 30%.

Geef een reactie