Wonen en Werken in Zuid-Afrika

De afgelopen weken heb ik genoten van de Belgische serie Villa Zuid-Afrika waar oud K3 zangeres Kathleen met haar gezin alweer 9 jaar wonen en op het idee kwamen om, buiten hun reisbureau, ook een Guesthouse te gaan beginnen.

Nu had de combinatie, een guesthouse beginnen en Zuid-Afrika gelijk mijn aandacht getrokken. Ik als manager van een eigen guesthouse in Brugge en verliefd op het mooie land Afrika, moest dit natuurlijk even online via VTM volgen. Gewoon om eens te zien hoe het nu is om als Buitenlander in dat land te wonen. Ik dacht dat het n.l. heel duur en niet zo veilig was om daar als blanke buiten de grote stad te leven.

Wat me dan ook gelijk opviel dat zij op een zeer deftig en bewaakt resort wonen. Hun guesthouse ligt niet in een resort, maar op een mooi stuk grond met olijfbomen er om heen in Franschhoek.

Het smaakte toch naar meer, dus ben ik online eens verder gaan zoeken naar meer info over wonen en werken in Zuid-Afrika.

Verblijfsvergunning/visum nodig

Je hebt dus een visum nodig om in Zuid-Afrika te mogen wonen en werken.

Helaas krijg je niet zomaar een visum voor onbepaalde tijd cadeau als je naar Zuid-Afrika wilt verhuizen. Het land laat geen onbeperkte golf van migranten toe. Als dokter of grote investeerder zul je snel een werk- en verblijfsvergunning krijgen, maar voor de meeste mensen is dat niet zo makkelijk.

Er zijn drie verschillende soorten werkvisa in Zuid-Afrika:

  • Critical skills visa: dit is een visum voor expats die praktische ervaring hebben op een specifiek gebied. Je moet dan van plan zijn om minimaal vijf jaar in Zuid-Afrika te verblijven om er te werken.
  • General work visa: dit is het visum wat doorgaans wordt uitgegeven voor mensen die zijn geëmigreerd naar Zuid-Afrika en hier een baan hebben aangeboden gekregen. Hier zit geen minimale verblijfstijd aan vast.
  • Intra-company transfer work visa: dit visum wordt verstrekt aan mensen die werken bij een multinationale onderneming en voor minimaal twee jaar werkzaam zijn in Zuid-Afrika. Dit visum kan uitgebreid worden met vier jaar.
  • Vrijwilligersvisum: dit visum is relatief makkelijk te verkrijgen en is vaak één tot drie jaar geldig. (Ideaal om deze periode te gebruiken om te netwerken om betaald werk en/of woonruimte te krijgen).

Een belangrijke tip is: begin op tijd met het aanvragen van een werkvisum. Het duurt namelijk gemiddeld zes weken tot anderhalf jaar (!) voordat je visum geregeld is.

Om de werkgelegenheid en economie in het land te bevorderen is het ongeschoolde werk in Zuid-Afrika in principe gereserveerd voor de eigen bevolking. Om die reden kom je niet zomaar in aanmerking voor een verblijfsvergunning en zul je tenminste duidelijk moeten maken dat je een (belangrijke) bijdrage aan het land zult leveren.

Je mag maximaal drie maanden (negentig dagen) in Zuid-Afrika verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer dan drie maanden in Zuid- Afrika verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag.

Is het veilig om in Zuid-Afrika te wonen?

Het feit dat ZuidAfrika een hoog misdaadcijfer heeft, is omdat er in de townships veel misdaad voorkomt. In de “gewone” wijken en toeristische gebieden is het misdaadcijfer niet hoger dan in andere land.

Wonen

De belangrijkste stap die je zet als je gaat emigreren is het zoeken naar een geschikt woonadres. Je wilt waarschijnlijk niet in de armste gedeeltes van de relatief onveilige townships terechtkomen.

De grootste makelaar in Zuid-Afrika is Pam Golding. Aangezien het zoeken naar een geschikte makelaar een heel karwei kan zijn is het aan te raden om je via Nederlanders en Belgen die in de buurt wonen te laten informeren over betrouwbare makelaarskantoren.

Wees je ervan bewust dat de procedure van het kopen of huren van een huis in Zuid-Afrika niet altijd verloopt zoals in Nederland en België; onder sommige makelaars is de interesse in jouw portemonnee namelijk erg groot.

Heb je al een baan gevonden vanuit Nederland of België dan kan je waarschijnlijk woonruimte zoeken of krijgen via dat bedrijf.

Hoe is de gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Zuid-Afrika staat in de top vier van het wereldwijde gezondheidssysteem, maar dat geldt helaas alleen voor de bevolking dat particuliere zorg kan betalen.

Bijna 80% van de bevolking is afhankelijk van de publieke gezondheidssector voor het krijgen van zorg.

Werken

laat je niet afschrikken door het hoge werkloosheidspercentage van Zuid-Afrika. Uiteraard is het natuurlijk het beste als je al een baan hebt gevonden voor je naar Zuid-Afrika gaat verhuizen.

Wanneer je een goede opleiding hebt genoten, is het vinden van een baan in Zuid-Afrika een stuk gemakkelijker. De hoge werkloosheidspercentage komt het meest voor in de ongeschoolde banen en deze zijn alleen voor de eigen bevolking.

Het grootste baanaanbod vind je in steden als Kaapstad en Johannesburg. Hier zijn veel grote multinationals gevestigd, die hun IT helpdesk hier hebben ondergebracht.

Andere functies waar Nederlanders en Belgen over het algemeen de meeste kans op maken zijn posities bij klantenservices. Denk hierbij aan toeristische en e-commerce bedrijven.

De informatie die ik je op deze pagina geef is overal te vinden, maar jobs …. dat was toch niet makkelijk. Ik ben gaan zoeken op Nederlandse bedrijven in Zuid Afrika en kwam er deze 2 links tegen: DutchGreen en Learn4goods (deze laatste link heeft jammer genoeg veel reclame op de website, maar er stonden wel jobs voor heel veel landen op).

Andere websites en links die ik bekeken heb voor dit bericht.

http://www.droomguesthouse.com @droom.guesthouse @kathleen_aerts http://www.zuid-afrika.nl sirelo.nl