Het roer om? Een makkie toch?

Zovelen dromen ervan om het roer om te gooien en voor zichzelf te beginnen als eigenaar van een Bed and Breakfast of een extra ruimte aan huis te verhuren als vakantie accommodatie. Voor ons heel herkenbaar, we hebben het zelf ook gedaan :-), maar net als velen kwam er qua werk en privé toch wat meer bijkijken dan we dachten.

Vandaar dat we wat op papier gezet hebben voor toekomstige eigenaren of beheerders.

#1

Ben ik geschikt?

Niet iedereen is geschikt om als gastheer/vrouw aan de slag te gaan. We beginnen dan ook gelijk met eventuele negatieve punten.

1. Je wordt er niet rijk van!

Het is duidelijk dat je niet rijk wordt van het hebben van een klein toeristische accommodatie. Als je het goed doet kan je er zeker ruim van rondkomen.

Natuurlijk zijn er ook positieve punten aan, maar die behandelen we hier nog niet 🙂

Doe je het alleen of neem je personeel in dienst?

De inkomsten zullen ook afhangen wat je zelf gaat doen of gaat uitbesteden aan derden.

In ons geval: wij hebben 6 gastenkamers en redden het net met ons tweetjes. Voor de extra schoonmaak, denk aan de ramen of een grote schoonmaak, hebben we een kennis die ons komt helpen. Uiteraard tegen een vergoeding. Op deze manier hoeven wij geen personeel vast aan te nemen en is het betaalbaar.


Ga je gebruik maken van vast personeel? of doe je alles zelf:

  • Ga je zelf de administratie, boekingen en marketing doen?
  • Ga je buiten het ontbijt ook dagmenu´s aanbieden?
  • Ga je zelf alles schoonmaken?
  • Ga jezelf alles wassen en strijken?
  • Ga je zelf alles onderhouden, denk aan de tuin en onderhoud huis?

Het financiële plan

De uitgaven

  • Ga je een pand kopen of huren?. bij kopen zijn er meestal hypotheek kosten en voor huren betaal je elke maand de huur. In beidde gevallen is dit een grote kostenpost op jaarbasis.
  • De elektra, water, gas, verzekeringen, internet, inrichting van de gastenkamers en de gezamelijke ruimtes.
  • Kosten aan derden, zoals bookingssites, wasserette, tuinman, schoonmaak en inkoop voor het ontbijt, lunch en Diner.
  • Prive onkosten als de auto, hobbies, lidmaatschappen en eigen boodschappen.

Inkomsten

Het doel is natuurlijk om genoeg te verdienen om van rond te komen. Na een schatting van de uitgaven kan je de kamerprijs gaan bepalen. In de kamerprijs bereken je ook de commissie van boekingssites,schoonmaakproducten, inhoud van de koffiehoek en koelkast, personeelskosten voor de schoonmaak en kosten van de wasserette.

Dan kijk je naar de uitgaven van het ontbijt, lunch en Diner. Deze uitgaven x 300 = de verkoopprijs. Dat geld ook voor de produkten in de Honestybar.

Als opstartende B&B eigenaar kan het 3 jaar duren voordat je kan rondkomen van de verhuur van de kamers. Als de mogelijkheid daar is kan je extra bijverdienen door een bijbaan te nemen of zorgen dat er een geldbuffer is om deze periode door te komen.

2. Marketing & Social Media

Je wordt beste vrienden met Social Media kanalen. Om toekomstige gasten naar je B&B te lokken kan je niet zonder.

Na het maken van een website begin je gelijk met het delen van het wel en wee van de B&B. Mensen smullen van dit soort verhalen en komen dan graag eens bij je langs om te kijken hoe het geworden is.

Wordt lid van leuke groepen die te maken hebben met vakantie en de streek waar je woont. Schrijf leuke blogs en nieuwsbrieven. Maak niet de fout die sommige bedrijven maken; mail niet elke dag en spam ook niet. Dan ben je je volgers ( toekomstige gasten ) weer snel kwijt.

Wijzelf hebben vanaf het begin al onze vrienden een nieuwsbrief gestuurd met grappige verhalen over ons wel en wee in het buitenland. Bijna al deze vrienden zijn bij ons als gast langs geweest. De tam tam doet de rest.

Nemen we een eigen ruimte?

Sommige accommodaties beschikken over een “grens” tussen privé- en openbare ruimtes. Ons advies: Hoe gezellig het ook is – Zorg dat er een ruimte is waar je je eigen terug kan trekken en waar je familie en vrienden kan ontvangen. Ook buiten in de tuin is een eigen zithoekje dat afgeschermd is heerlijk.

Stel ook duidelijke regels qua in- en uitchecktijd, etenstijd voor het diner en laat duidelijk zien wat de priveruimtes zijn en dat ze daar niet in mogen!! Wij hadden altijd als verhaal dat onze hond daar ook zat en dat hij niet van vreemde mensen hield. Ben je er niet – doe het opslot – er zijn altijd gasten die denken dat ze overal inmogen.

Dus zeker een eigen ruimte inplannen. Je kan altijd bij de gasten gaan zitten als het jouw uitkomt, maar ( je zal zien ) er zijn ook momenten dat je jouw gasten liever even niet wil zien.

3. Hoe ziet een dag eruit

Als een ontbijt om 8 uur begint dan ben je vanaf 7 uur bezig methet buffet neer te zetten en haalt je partner de verse broodjes bij de bakker. Tot het eind van de ontbijttijd ben je bezig met de gasten, het buffet en tussendoor al wat schoonmaken in de keuken. Als het ontbijt om 10 uur stopt ga je alles afruimen en schoonmaken. De keuken wordt weer in orde gebracht en tussendoor zeg je gedag tegen de vertrekkende gasten. Als de kamers leegkomen ga je, of iemand anders, gelijk aan de schoonmaak van deze kamers.

Dan is het tijd voor de lunch en worden er boodschappen in huis gehaald. Tot de nieuwe gasten aankomen doe je heel veel klusjes zoals, de was wegwassen en strijken, administratie, opruimen en gasten helpen met hun vragen.

Met een beetje geluk komen de nieuwe gasten voor het avondeten aan en heb je alle tijd om ze rond te leiden en een drankje met ze te drinken.

Serveer je ook een diner dan ga je daar aan beginnen en zorg je dat het op tijd op tafel staat. Mijn ervaring is dat je beter kan meeeten dan in de keuken gaan zitten wachten tot je het volgende kan opdienen. Gasten vinden het geweldig als je meeeet en je kan tijdens het diner alvast vragen van gasten beantwoorden die ze je anders de volgende ochtend hadden gevraagd. Denk daarbij aan advies over wandelingen en tours in de regio. Na de maaltijd gaan de gasten nog lekker buiten wat naborrelen en jullie mogen alles opruimen en schoonmaken.

Hoe lang ga je per jaar open?

Dat is afhankelijk van waar je woont en wat je zelf wilt. Een grote stad heeft vaak het hele jaar gasten. Waardoor je zelf kan bepalen wanneer je op vakantie gaat en de B&B dichtzet voor reserveringen. Woon je aan de kust of in de bergen, dan ben je afhankelijk van de seizoenen. Het hoogseizoen ben je natuurlijk open. Dit is de periode dat je de beste inkomsten kan genereren. Het is dus voor elke streek en land anders.

Plaats een reactie

Welkom op Wonen Werken Buitenland :-)

De website waar we vraag en aanbod samenbrengen voor beheerdersbanen & huisbeheer in de hospitality wereldwijd. Waar we Emigratie nieuwtjes delen van partners, organisaties en handige websites.

Corrina


Ontdek meer van Wonen Werken Buitenland

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder